Отношението към смъртта в различните държави

Правени са проучвания  за  отношението на потребителите към една или друга стока или услуга, за да се подобри нейното качество. Това обаче става неуместно, когато става дума да се измери качеството на смъртта. При проучването на фонд

2010-09-04 00:39:48
Отношението към смъртта в различните държави
Правени са проучвания  за  отношението на потребителите към една или друга стока или услуга, за да се подобри нейното качество. Това обаче става неуместно, когато става дума да се измери качеството на смъртта.

При проучването на фондация “Лийн”  обаче,  поръчано  на Economist Intelligence Unit  били класирани 40 предимно богати държави, според това колко добре се грижат за умиращите . Класацията се оглавява от Великобритания. Въпреки недостатъците на британската здравна система, лекарите като цяло били  искрени, когато дават прогнози. Неизлечимо болните получавали много обезболяващи, а добре уредена мрежа от хосписи се грижи за хората, на които не им остава много време на този свят.

Високо в класацията са и Австралия и Нова Зеландия. Държави като Дания и Финландия обаче, които обикновено изпреварват Великобритания по индекс на развитие, тук се представят по-слабо.

Бразилия, Китай, Индия и Русия, четирите най-големи развиващи се икономики, са на дъното на тази таблица, а Америка е по средата. Техните здравни системи все още не вземат под особено внимание идеята за осигуряване на достойна смърт.

Авторите на проучването смятат, че това може да се припише на културните фактори и бюрокрацията. В  Китай, например, да се обсъжда смъртта е табу.   
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия