Тигони и лигри

Лигърът е хибрид между лъв и тигрица, а тигонът - обратното, смес от тигър и лъвица. Лъвовете живеят в африканската савана, а тигрите -  в индийските джунгли и в Далечния изток. В естествени условия тези животни никога не се срещат, но в

2010-09-02 01:10:56
Тигони и лигри
Лигърът е хибрид между лъв и тигрица, а тигонът - обратното, смес от тигър и лъвица.

Лъвовете живеят в африканската савана, а тигрите -  в индийските джунгли и в Далечния изток. В естествени условия тези животни никога не се срещат, но в  зоопарковете и цирковете, поради липса на място, понякога  малки от двата вида биват поставяни в една клетка. Те раста заедно, играят, хранят се заедно, а когато пораснат им се раждат малки. Потомството се получава при 1-2 двойки от 100 и прилича повече на бащите.

Лигрите  са по-разпространени от тигоните. Козината им е оранжево-златиста, в неярки ивици отстрани и по гърба и петна по корема. Тези петна са от бащата, защото по принцип лъвчетата се раждат петнисти. Понякога на лигъра-самец  му пораства дори грива, но не толкова голяма като на лъва.

Освен това те, както и майките им тигрици, умеят и обичат да плуват, а ревът им пък - обратно - повече напомня лъвския.  Лигрите са най-големите котки на Земята. Ако се изправят  на задни лапи, те достигат 4 метра височина и тежат повече от 300 килограма.

Най-големия лигър - Херкулес - тежащ колкото два лъва,  живее в парка “Отровът на джунглите” в Маями.  За разлика от самките, лигрите-самци обикновено са безплодни, затова не могат да бъдат развъждани.

Тигоните са много редки, известни са само няколко живи екземпляра. Това се обяснява с факта, че тигрите не се кръстосват успешно с лъвици - те, очевидно, не възприемат брачното поведение на лъвиците като призив към чифтосване.

Освен това, тигоните често се раждат преждевременно и умират. Известно е, че в момента два тигона живеят в Австралийския национален  зооопарк, сафари-паркът  Шенчжен в Южен Китай също притежава тигони и още три лигъра.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия