В езика ротокас има само 12 букви

В азбуката на езика ротокас, на който говорят жителите на остров Бугенвил в Тихия океан, има само 12 букви. Тази азбука е изградена на базата на латиницата, от която са взети буквите a,e,g,i,k,o,p,r,s,t,u,v. В езика ротокас е зафиксирано също &

2010-09-02 00:48:43
В езика ротокас има само 12 букви
В азбуката на езика ротокас, на който говорят жителите на остров Бугенвил в Тихия океан, има само 12 букви.

Тази азбука е изградена на базата на латиницата, от която са взети буквите a,e,g,i,k,o,p,r,s,t,u,v. В езика ротокас е зафиксирано също  малко количество съгласни - те са само 7. Общият брой на хората говорещи на ротокас е около 4000.

Филолозите отнасят този език към източнопапуаската група на папуаските езици. Независимо  от малкия брой носители,  той има три диалекта: централен, аита и пипипая.

Остров Бухенвил, където живеят носителите на ротокас, е разположен на изток от Австралия  и влиза в състава на държавата Папуа-Нова Гвинея. Той принадлежи към групата на Соломоновите острови и е най-големият от тях с площ 10 хиляди квадратни километра. Островът е наречен така в чест на  френския мореплавател Луи Антоан де Бухенвил - ръководител на първата френска околосветска експедиция.

За езика ротокас е писано малко,  изучавали са го австралийските лингвисти Ъруин Филчоу и Стюарт Робинсън.

През 1969 година на езика ротокас е била частично преведена Библията, а през 1982 година е излязъл и пълният текст на Новия завет. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия