Историята за корабното гномче

Корабното  гномче, това е едно от най-тачените митологични същества по крайбрежието на Северно и Балтийско море. Тези гномчета се заселват  само на  корабите. В Германия ги наричат клабаутермани и според поверията на балтийскит

2010-08-29 18:29:27
Историята за корабното гномче
Корабното  гномче, това е едно от най-тачените митологични същества по крайбрежието на Северно и Балтийско море. Тези гномчета се заселват  само на  корабите.

В Германия ги наричат клабаутермани и според поверията на балтийските моряци нито един плавателен съд не би оцелял в морето, ако си няма на борда корабен гном.

По цялото крайбрежие на Северно и Балтийско море за тези гномчета  се разказват какви ли не истории. Освен Германия, те са много тачени и във Великобритания и в Холандия.  Там вярват, че гномчето  се появява на кораба още по време на строителството му. То винаги е с  лула между зъбите, често носи корабно въже и моряшко сандъче. На ръст е около половин метър.  Косата му е огнена и  има капитанска брада.  Нито малката яхта, нито големият лайнер могат да минат  без него.

Разказва се, че  гномчето стои в трюма и често обикаля  целия кораб, като го проверява в почукване за невидими пробойни и други повреди.  Гномчето помага на моряците като ги предупреждава за надвиснала опасност и им показва верния курс.

Малкото човече се ядосва, когато  на кораба се пиянства и ругае, но става лошо, когато се разсърди толкова, че го   напусне. и го изостави на произвола на съдбата.

Гномчето остава  невидимо през по-голямата част от пътуването и се появява,  само ако сигурна гибел  грози кораба. Затова срещата с него се тълкува като лош знак. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия