Атеросклерозата не е болест само на съвременния човек

Атеросклерозата не е болест на съвременния човек - това е установил екип от учени, които с помощта на компютърен томограф  да изследвали мумии,  датиращи отпреди 3500 години. Учените, които са работили  съвместно с екип от египт

2010-08-29 16:15:09
Атеросклерозата не е болест само на съвременния човек
Атеросклерозата не е болест на съвременния човек - това е установил екип от учени, които с помощта на компютърен томограф  да изследвали мумии,  датиращи отпреди 3500 години.

Учените, които са работили  съвместно с екип от египтолози, предприели най-обширното компютърно томографско изследвaне на това съдово заболяване, като са сканирали 22 мумии от Египетския музей в Кайро в рамките на 4 дни.  Целта на това изследвaне е била именно това - да се установи дали  предвестникът  на сърдечносъдовите заболявания - атеросклерозата - е болест само на съвременния човек или от нея са страдали  преди хилядолетия.

Образната диагностика е осъществена с помощта на 6-срезов компютърен томограф.  Така учените успели да локализират и идентифицират проводяща тъкан  в 16 от 22-те мумии, а девет от тях показали  видими следи от артериална калцификация, което е характерно за атеросклерозата.   Тези следи са намерени в мумии на жени и мъже, живели между 1570 г. пр. Хр. и 364 г. сл. Хр. Предполага се, че те са на хора с висок социален статус.

Резултатите от проучването  са публикувани в медицинския журнал JAMA и са представени  по време на среща на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания в Орландо, САЩ.
. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия