Какво ни издава, когато лъжем?

Писанието и мигането ни издават,  когато лъжем.  Начинът на писане е издайникът,  от който става ясно дали един човек лъже или не, твърдят израелски учени. Експертите уточняват, че не става въпрос за тълкуване на езика на тялото

2010-08-27 17:31:03
Какво ни издава, когато  лъжем?
Писанието и мигането ни издават,  когато лъжем.  Начинът на писане е издайникът,  от който става ясно дали един човек лъже или не, твърдят израелски учени.

Експертите уточняват, че не става въпрос за тълкуване на езика на тялото и очите, както и от избора на думи, а за анализ на това как се пише.

Учените са открили, че когато лъже, човек натиска по-силно  писалката си на листа и пише с по-големи букви.    Доказателство на твърдението били резултатите от 34 доброволци, които били накарани да напишат два текста,  като в единия случай да разкажат  истински спомен, а в другия - измислена случка. Доброволците използвали електронна писалка на сензорна плоча.

Друго нещо, което най-лесно издава кога лъжем, е мигането. Установено е. че лъжиците мигат по-рядко от нормалното, докато изричат лъжата и след това започват да примигват осем пъти по-често , отколкото обикновено.

Учените заключават, че човек не мига, докато лъже,  защото  измислянето, запомнянето и поддържането на правдоподобна лъжа , отнемат от енергията му.

Защо лъжецът започва бързо и често  да мига, след като е изрекъл неистина, не е много ясно на учените. Те смятат, че  залпът от мигания служи като отдушник на напрежението за лъжеца. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия