Популярните напоследък  белтъчни диети са крайно вредни за здравето -  както   за физическото, така и за психическото  - това са установили шотландски учени. Освен това,  те по никакъв начин не помагат  на стройното тяло и плоския корем.

След  продължително изследване било доказано, че хитовата диета  на д-р Аткинс повишава риска от развитие на рак да  дебелото черво, но дори това да не се случи, значително влошава състоянието на червата.

Друг съществен минус на това хранене е, че въпреки общото сваляне на килограми, обиколката на талията  се увеличава. Причината е, че един от най-разпространените странични ефекти на диетата е подуването на корема. Да не говорим пък са опасността за образуване на камъни в бъбреците.

Друго изследване е показало, че диетите с ниско съдържание на  въглехидрати имат и други недостатъци. Участниците в изследването, които в продължение на година са се придържали към указанията на д-р Аткинс, са се оплакали от влошаване на паметта и настроението, на трудоспособността и възможността да концентрират вниманието си.

Този факт не учудва лекарите, защото именно въглехидратите стимулират процесите, подобряващи дейността на мозъка.




Автор: Албена Иванова