Казанлъшката гробница  е включена в световното културно наследство.

Наскоро обаче, учени от катедрата по  Стара история на Историческия факултет при Софийския университет, с помощта  инфрачервени и ултравиолетови  лъчи са открили незабелязан досега надпис, който разкрива кой е гениалният зограф на гробницата.
Фреските са нарисувани от  тракиеца Кодзимасес, а самата гробница е поръчана от владетеля Ройгос, син на Севт III..

Преди година, надписът е бил забелязан  на самия купол на гробницата, над фигурите на двамата владетели, в полето на трите колесници.   

Надписът гласи :”Кодзимасес изографиса”, той е на старогръцки език, а буквите са не по-големи от 12 мм.  Учените смятат, че буквите  са автентични, защото под тях личи черновата им. Профилът на Ройгос съвпада  с образа на единствената запазена у нас монета с неговото име.

Според учените, фреските са от 60-50 години на трети век пр. Хр.  Доста по-рано, същият Кодзимасес е изографисал и гробницата в хасковското село Александрово.Там до неговото име  е написана и думата “Хрестос”. Едно от нейните значения е сръчен.
Смята се, че  това е прякорът на художника, а той е бил гениален и  вероятно е рисувал и картини.

Това са двете тракийски гробници, където художникът е оставил името си, което не е било практика по онова време. До надписа има и скициран образ, който се предполага, че е на самия зограф.

В Казанлъшката гробница има 32 фигури на хора и 25 на коне.  Специалистите смятат, че владетелят е плащал труда на майстора на фигура.
Автор: Албена Иванова