Топ 10 на "Най-опасните спортове"

Милиони хора практикуват спортове и това е страхотно, но реших да направя проучване за травмите и усложненията при различните тренировки и ги поставих в Топ 10. Около 20 дни четох навсякаде за наранявания и кратки и трайни травми. Ето списъка според

2010-08-24 21:22:49
Топ 10 на
Милиони хора практикуват спортове и това е страхотно, но реших да направя проучване за травмите и усложненията при различните тренировки и ги поставих в Топ 10. Около 20 дни четох навсякаде за наранявания и кратки и трайни травми. Ето списъка според моите наблюдения.

10- Голф - Този спорт изглежда безобиден, но над 4000 човека са намерили смъртта си на голф игрище при удар със стик или топче. Има и няколко смъртни случая на хора убити от колички за голф.

9- Мажоретство
- всяка година има по 20-25 хиляди тежко наранени танцьори и около 40 хиляди други леки травми. Изисква се доста атлетизъм, за да се практикува този спорт и е много труден.

8- Яздене на кон - над 40 хиляди много тежки наранявания и осакатявания са били записани само за тази година и също толкова леки травми. Всичките те са свързани със спортове, в които използват коне и предимно язденето им.

7- Катерене - Поради екстремните метеорологични и географски фактори, този спорт е ясно, че е опасен. Толкова опасен, че почти всеки, който е бил наранен и с тежки травми, е умирал. Над 67 хиляди души се нараняват тежко в този спорт, а на година има стотици загинали.

6- Футбол - Той е кралят на всички спортове и има най- много фенове по целия свят. За радост, случаите на смърт са много редки, но тежките и леки наранявания са над 130 хиляди на година. Един футболист получава средно по 150-200 травми или леки наранявания за година.

5- Яздене на бик - Какво повече да кажа, като името на спорта говори само по себе си. Самото то звучи налудничето и до някаде глупаво. Смъртни случай има всяка година като за последните 20 варират от 1 до 12. Тежките наранявания са над 50 хиляди на година, а леките над 90 хиляди. Други леки удари се получават всеки път, когато ездачът седне на бика. Само заради силата на това животно китката на ездача винаги е наранена след 8-те секунди, които трябва да издържи.

4- Хокей - Всички сме виждали хокеисти с по 2-3 избити зъба, което е смешно на вид, но опасно за този, на когото му липсват зъбите. С над 150 хиляди леки и 80 хиляди тежки наранявания за година, този спорт стои твърдо на 4-то място.

3- Мотоциклетизъм
- тук няма толкова много наранявания, но силаната на която се подлага тялото през цялото състезание, е изтощителна и буквално стопява организма на мотоциклетистите. Също като на Формула 1 центробежните сили и други физични сили действат дълго време на тялото и това уврежда органите.

2- Ръгби и Американски Футбол - И двата спорта са свързани с големи мъже, блъскащи се с голяма скорост един към друг. Тези игри са страхотни за гледане, но ужасно болезнени за практикуване. Всеки играч от този вид спорт и от двата отбора получава МИНИМУМ по 2-3 леки травми на среща. Тежки травми получават поне 25% от играчите на всеки мач.

1- Гмуркане в Пещерни реки и водни басейни - Всяка година има над 100 смъртни случая в този спорт и над 10 хиляди инвалидизирани спортиста. Около 30 хиляди тежки травми и леки наранявания всяка година се регистрират.

Всеки спорт е хубав и полезен, но трябва да се внимава. Неизбежни са травмите за професионалистите, но поне за любителите мога да дам съвет да не прекаляват и да внимават със здравето си. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия