Хранете се бавно!

Учени са установили, че този, който яде по-бавно, изяжда по-малко количество храна и получава по-голямо удоволствие от нея. Доктор Катлин Мелансън от университета на Роуд Айлънд в САЩ е провела изследване с цел да бъде доказана ползата от бавното

2010-08-23 14:34:47
Хранете се бавно!
Учени са установили, че този, който яде по-бавно, изяжда по-малко количество храна и получава по-голямо удоволствие от нея. Доктор Катлин Мелансън от университета на Роуд Айлънд в САЩ е провела изследване с цел да бъде доказана ползата от бавното хранене.  

Съвместно със своите колеги, тя е наблюдавала доброволци, разделени на две групи - едната, която се е хранила бързо, а другата - бавно.

Хората от първата група са приключвали  с определената храна за 9 минути, като са приемали 646 калории. По-голямата част от тях са заявили в рамките на следващия половин час, че отново изпитват глад и са приели допълнителни 579 калории.

В другата група доброволците са привършвали дедената им храна /същото количество като на първата група/ за половин час. Веднага след това те са заявили, че се чувстват напълно сити и това усещане се е запазило за повече от час.

Учените са на мнение, че бавното поглъщане на храна помага да се отслабне или да се запази теглото. Те препоръчват човек да се храни бавно 3 пъти на ден, като по този начин ще приема 210 калории по-малко, отколкото, ако се храни бързо. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия