В корейски храм живее котка-будист

Преди няколко години настоятелят на храма Лунсин в град Шанчжоу, Южна Корея, видял  пред него котка, чието тяло  било цялото в рани.  Монахът  я прибрал, излекувал я и я нарекъл Цзето /Освобождение/. Настоятелят  й за

2010-08-21 16:37:47
В корейски храм живее котка-будист
Преди няколко години настоятелят на храма Лунсин в град Шанчжоу, Южна Корея, видял  пред него котка, чието тяло  било цялото в рани.  Монахът  я прибрал, излекувал я и я нарекъл Цзето /Освобождение/.

Настоятелят  й заръчал, че ако иска да живее в храма, котката трябва да спазва  три правила: да не яде месо, да не убива живи същества и да не издава силни звуци.

Досега котката не е нарушила нито едно от тези правила. Монасите разказват, че тя изобщо не мяучи и изглежда  дори е забравила  как се прави това. Котката не яде месо, а когато дойде време за хранене, отива в кухнята и мълчаливо чака да й дадат остатъците от вегетарианската трапеза на монасите. Понякога излиза в двора и хапва трева.

Няколко пъти котката ловила мишки в храма, но не им причинявала вреда, а само ги притискала с лапа и чакала, докато дойде някой  монах и реши как да постъпи..

Туристите много пъти се опитвали  да я съблазнят с месо или риба, но котката обръщала глава, а когато те проявявали настойчивост, просто бягала.

Всеки ден,   сутрин и вечер, писаната  се приближава до статуята на Буда, която е пред храма, ляга пред нея с кръстосани лапи, което напомня приветствения жест на монасите “Хе ши”. По  няколко часа дневно котката стои неподвижно и втренчено гледа, без да мига, лицето на Буда....

      
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия