Рибата фугу е много вкусна, но и много отровна

В Япония съществува ястие, което може да  ви вкара в гроба. Това е фугу - риба, която местните гастрономи смятат за най-изискания деликатес на националната  японска кухня. Месото, черният дроб и дори кръвта на тази риба обаче са изв

2010-08-21 16:10:00
Рибата фугу е много вкусна,  но и много отровна
В Япония съществува ястие, което може да  ви вкара в гроба. Това е фугу - риба, която местните гастрономи смятат за най-изискания деликатес на националната  японска кухня.

Месото, черният дроб и дори кръвта на тази риба обаче са извънредно отровни - в тях се съдържа тетродотоксин, който   е отровен колкото цианкалия. Затова приготвянето на фугу изисква изключително внимание и огромен опит от готвачите.

Ресторантите, където се сервира фугу са много разпространени в Осака, на остров Кюсю и в района на Кансай, където се ловят много разновидности на тази риба. В   тези ресторанти може да се срещне следния надпис.Не носим никаква отговорност за отравяне с фугу, но в течение на половин век в нашия ресторант не е имало нито един подобен случай”.

Много  състоятелни хора могат да си позволят този деликатес. Ценителите са убедени, че хайверът и черният дроб на тази риба, съдържащи голямо количество тетродотоксин, се отличават със съвършено неповторим вкус.

Поради спецификата на приготвянето и употребата на този деликатес, свободната му продажба в Япония е забранена със закон.  За да получи лиценз за приготвяне на тази риба, готвачът преминава доста оригинален изпит: пред специална комисия той трябва да демонстрира своето  умение да прави различни блюда с фугу, но и да изяде всичко, което е приготвил.

Явно, японците си знаят работата. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия