Нови находки на Перперикон

Перперикон е археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Археологичес

2010-08-18 15:14:35
Нови находки на Перперикон
Перперикон е археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите.

Археологическият комплекс се състои от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха.

Вчера  проф. Николай Овчаров  показа нови находки, които археолозите са открили този сезон при разкопки на Перперикон. Те датират от неолита до Средновековието.

Една от най-интересните находки е скалпел, който римляните са използвали за вадене на паразити от човешкото тяло. Той  е специален  инструмент, с който древните вадели червеи, които били напаст за хората по онова време. Инструментът се нарича кадуцей.
За идентификацията му са помогнали д-р Антония Първанова, която се оказала  на разкопките, както и шефа на ВМА ген. Стоян Тонев. С общи усилия станало ясно какво всъщност е намерено.

Друга любопитна находка  е намерената част от  римска лампа с добре запазен еротичен сюжет - полугола танцьорка с развят над главата шал. Според професор Овчаров, лампата е от атическия внос от III-IV  век, когато е и разцветът на Перперикон.

Най-древния предмет е каменен идол от неолита. Намерена е и част от бронзова тракийска брадва, наречена махая.

Открити са и  интересни находки  от Средновековието -  част от сребърна диадема с филигранна изработка, както и монета на Цар Иван-Александър, на която той е изобразен със сина си Михаил. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия