Тих слънчев период-затишие пред буря

Физици обясниха защо този тих слънчев период е продължил повече от нормалното. Най-скорошният такъв е бил през декември 2008 година и се нарича Слънчев минимум. Последният цикъл е продължил почти 13 години, което е най-дългият период от 200 години до

2010-08-16 15:17:54
Тих слънчев период-затишие пред буря
Физици обясниха защо този тих слънчев период е продължил повече от нормалното. Най-скорошният такъв е бил през декември 2008 година и се нарича Слънчев минимум. Последният цикъл е продължил почти 13 години, което е най-дългият период от 200 години до сега.

През този цикъл на слаба активност, Слънцето не е толкова агресивно и не изригва често, също така температурите са му малко по-ниски. Удължаването на Слънчевия минимум е в следствие от "соларната плазмена супа"- много гъста плазма, която не успява да изригне и започва да се върти под повърхността на Слънцето. В момента е опасно изригването на тази натрупана маса, защото е пъти по-силна, гъста и гореща. Очаква се отделянето й от горещото кълбо около ноември-декември 2011 и/или 2012. Това е 23-тият Слънчев минимум, откакто е почнато да се наблюдава този феномен през 1755 година.

Опасността е отчасти към живота на Земята и към нашите нужди. Това са всички неща свързани с електричество. При изригване на Слънцето, Земята се защитава с Магнитни пояси, който са много на брой, обгърнали планетата ни. Тези пояси обаче могат да се разкъсат от слънчевите изригвания и след това да се свързват в обратната част на планетата.

Проблемът са силните електромагнитни вълни, които могат да поразят електрониката и всичко, ползващо електричество. Освен телефони и коли, сериозният проблем ще има за болниците и хората с бай-пас на сърцето и подобни. Ако изригването стане в посока планетата Земя и ни удари силно, е възможно да нямаме електричество за около 3 месеца, докато се поправят всички мрежи. Освен това ще има тотален срив на борсата и търговията с нетрайни продукти като мляко, сирене и подобни. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия