През 1930 година в Царство България решават да построят голям паметник в чест на руските освободители. Идеята е посрещната  възторжено,  за кратко време са събрани дарения от населението и строежът на връх Шипка /или по-точно връх Св. Никола/   започва.  Мемориалът е открит  и осветен през 1934 година с големи  тържества.

За да се стигне  до паметника, трябва да се изкачат 894  стъпала. Мемориалът е  висок 31,5 метра и е на 7 етажа, като в приземния етаж, под  централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на  загиналите в битката герои. Формата на паметника наподобява средновековна бойна кула.

Първото, което се вижда горе над централния вход, е големия бронзов лъв, който е обърнат на изток.  Именно този   8-метров лъв създал много проблеми на авторите си и  на българските правителства по време на строежа на мемориала.

По първоначален проект,  лъвът, символ на българската мощ, трябвало да бъде обърнат на запад, а вестниците, още преди началото на строежа, представили проекта. За предстоящия проект  съобщили и много балкански вестници.  Реакцията от Белград обаче, била неочаквана. Вестниците  в сръбската столица питали  защо лъвът на бъдещия паметник трябва да е обърнат на запад. Дали пък българите не търсят някакъв реванш за Македония и Западните покрайнини?  Сръбският посланик дори връчил официална нота  на външното министерство - погледът на българския лъв на запад пречел на двустранните отношения между двете страни.

Министерският съвет се събрал и решил лъвът да се обърне на юг - архитектурният проект го   позволявал. Тогава едновременно  реагирали Гърция и Турция - все още били пресни спомените от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и всички гледали с лошо око на България. Сега пък българите търсели реванш за Ньойския договор....

И така, пак се събрал Министерският съвет и накрая било взето решение лъвът да гледа на изток, откъдето са дошли освободителите . След това решение, българите приели всичко на майтап -  те се шегували, че лъвът гледа  към Черно море, защото  рибите в него са неми и не могат да протестират.  Кабинетите на двама министри се занимавали с въртенето на лъва  в различните посоки на света...
Автор: Албена Иванова