Най-странните експерименти в историята на науката - част 2

Робърт Фишер --------------------  Един от основателите на биометрията - английският ботаник Робърт Фишер, работил в агробиологическа станиця близо до Лондон. Колективът се състоял само от мъже, но веднъж приели  на работа и жена - сп

2010-08-14 16:40:32
Най-странните експерименти в историята на науката - част 2
Робърт Фишер
--------------------

 Един от основателите на биометрията - английският ботаник Робърт Фишер, работил в агробиологическа станиця близо до Лондон. Колективът се състоял само от мъже, но веднъж приели  на работа и жена - специалсит по водорасли.


Заради нея било решено да направят в общата стая файф-о-клок-тайм, т.е. пиене на чай в 5 часа, като англичаните.  На първата среща започнал спор - кое е по-правилно - да се добавя мляко в чая или да се налива чай в чашка, където вече има мляко.  Някои   казвали, че по принцип не трябва да има разлика, но новата колежка Мюриъл Бристъл твърдяла, че  е лесно да се различи ‘неправилният чай’  и че  е правилно  да се добавя мляко в чая, а не обратното.

Решили да направят опит. В съседна стая приготвили  чашки чай, приготвен и по двата начина, а Мюриъл познала кой как е направен.

Тогава обаче Фишър се замислил - колко пъти трябва да се повтори опитът, за да може резултатът да се смята за достоверен . Защото , ако чашите са били само две, би могло да е   чиста случайност да се познае методът на приготвянето. Ако са три или четири - случайността също би могла да изиграе роля.

От тези размисли се родила класическата книга “Статистически методи за научни сътрудници’, публикувана през  1925 година, а методите на Фишер се използват от биолозите и медиците и досега.


 
Унтроп и Люела Келог
--------------------------------


През 1931 година , семейство американски биолози, провели необичаен експеримент. След като прочели статия за съдбата на деца, израснали сред животни - вълци или маймуни, биолозите се замислили какво би станало, ако се направи обратното - да се опитат да възпитат маймунче в човешко семейство. От  Йейлския център по изучаване на  човекоподобните маймуни им заели малка самка шимпанзе, кято се казвала Гуа. Тя била на седем месеца, а техният син, Доналд, на 10.


Скоро момченцето и шимпанзето станали неразделни приятели.  Но опитите да се доближи маймунката до човешкото дете   под влияние на възпитанието се оказали по-скоро неуспешни. Макар че Гуа ходела на два крака,  научила се  да яде с  лъжица и дори  започнала да разбира малко човешката реч, тя се обърквала, когато познати хора се появявали в различно облекло, не успяла да се научи да произнася и една дума и не могла  да усвои нито една проста игра.

Наложило се обаче, експериментът да бъде прекратен, защото  станало ясно, че Доналд, на  година и седем  месеца,  бил усвоил само три думи и  изразявал желанието си да яде с типични маймунски звуци

Родителите се изплашили, че  постепенно момченцето им  ще започне да ходи на четири крака и няма да може да се научи да говори. И ... изпратили  Гуа обратно в Центъра... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия