Най-странните експерименти в историята на науката - част 1

В историята на естествознанието са правени много експерименти, които, меко казано, биха могли да се нарекат странни. В рамките на няколко дни ще ви разкажем за тях. Исак Нютон ---------------- Исак Нютон бил много хилаво и болнаво дете

2010-08-13 16:12:28
Най-странните експерименти в историята на науката - част 1
В историята на естествознанието са правени много експерименти, които, меко казано, биха могли да се нарекат странни. В рамките на няколко дни ще ви разкажем за тях.

Исак Нютон

----------------


Исак Нютон бил много хилаво и болнаво дете и в игрите често изоставал от връстниците си. На 3 септември 1658 г.  умрял Оливър Кромуел, който за кратко управлявал страната. В този ден над Англия преминал необичайно силен вятър.  Говорело се, че самият дявол е дошъл да отнесе  душат на узурпатора. В селцето Грентъм, където по това време живеел Нютон, децата решили на направят  състезание по скокове на дължина. Умният Исак забелязал, че е по-добре да скача по посока на вятъра, отколкото срещу него и така победил всички.


По-късно той се заел с опити и установил на колко метра можеш да скочиш по вятъра, на колко срещу вятъра и на колко в безветрен ден. Така Исак получил представа за силата на вятъра, изразена в метри.


Когато станал известен, Нютон споделял, че смята тези свои скокове за първите си експерименти.  



Христиан Доплер и Христофър Бейс-Балот

------------------------------------------------------------


През 1842 г. австрийският физик, Христиан Доплер,  изказал и теоретически обосновал
предположението, че честотата на светлинните и звуковите колебания трябва да се променя за  наблюдателя в зависимост от това, дали източникът на светлина или звук се движи към наблюдателя или се отдалечава  от него.

През 1845 година,  холандският метеоролог Христофър Бейс-Балот решил да провери хипотезата на Доплер. Той наел параход с товарна платформа, поставил на нея двама тръбачи и ги накарал да свирят нотата сол, като се редуват така, че звукът да не прекъсва.


На пристан между Утрехт и Амстердам метеорологът разположил няколко  музиканти без инструменти, но с абсолютен музикален слух. След това параходът започнал да дърпа платформата  с тръбачите с различна скорост покрай пристана със слушателите, а те от своя страна отбелязвали коя нота чуват.


Втората част на експеримента била наблюдателите да     яздят, а тръбачите на свирят, стоейки на пристана. Опитите продължили два дни, като накрая се доказало, че Доплер бил прав.


По-късно Бейс-Балот основал холандската метеорологична служба и формулирал  закон
на своето име, че ако  в Северното полукълбо   човек  застане с гръб към вятъра, то областта на ниско налягане ще се пада откъм лявата му ръка. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия