Тази нощ 'падащи звезди' ще сбъднат желанията ни

От полунощ на 11 август до тази вечер е  пикът на падащи от небето звезди. Затова намислете и много хубави желания и те ще се сбъднат.   В католическия свят ‘падащите звезди’ се наричат  “сълзите на Свети Лаврент

2010-08-13 15:08:37
Тази нощ 'падащи звезди' ще сбъднат желанията ни
От полунощ на 11 август до тази вечер е  пикът на падащи от небето звезди. Затова намислете и много хубави желания и те ще се сбъднат.  

В католическия свят ‘падащите звезди’ се наричат  “сълзите на Свети Лаврентий’, тъй като метеоритният дъжд съвпада с празника.

Явлението започва още в началото на месец юли, но тогава падат по 5-10 персеиди на час.  Бумът им обаче бе снощи, както и тази вечер, когато ще се изсипе дъжд от ‘падащи звезди’ -   между 70 и 100 на час.

При движението си около Слънцето,  Земята   пресича тези дни през най-плътната част на метеорния рой.  Това са остатъци от рушащата се комета Суифт-Тътъл. Малките ледени частици се движат с голяма скорост, а когато срещнат земната атмосфера, те се врязват в нея, нагряват се до  температура до 4000 градуса и започват да светят. Всичко това става само на 100 км над земната повърхност и затова е възможно да бъде видяно с просто око.

Всъщност ,това явление се случва всяко лято по едно и също време, а максимумът  на активността настъпва винаги на 13 август, защото тогава кометата Суифт-Тътъл минава през перихелий  /най-близката до Слънцето точка от орбитата на тяло, обикалящо около него/.

Кометата   Суифт-Тътъл е с период от около 130 години, което означава, че от 1992 година тя се отдалечава от Слънцето и   постепенно активността на потока ще спада.

За наблюдение на метеоритния дъжд не  са необходими  оптически уреди, само трябва да се заеме удобна позиция. Пикът днес ще може да се наблюдава в Западна Европа, източното крайбрежие на Северна Америка, а също и от северните части на Южна Америка и Северния Атлантически океан.

Тази година звездопадът съвпада в новолуние, така че се очаква още по красива гледка.

Метеоритните потоци не са съвсем безопасни. Те представляват реална заплаха за орбиталните спътници, по които оставят следи.  Най-неприятният инцидент е от 1993 година, когато е изгубен спътникът Olympus.

Да се надяваме днес да  няма облаци. И... не забравяйте желанията! Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия