Днес е петък 13-ти. На някои хора им върви като по вода, но има и такива, които като чуят коя дата сме и не смеят да излязат от вкъщи. Петък 13-ти е наричан още "черен петък", защото се случват доста неприятни инциденти.

Някои хора не излизат от вкъщи в този ден, не ходят на работа, не летят със самолет. В някои хотели липсва 13-тият етаж, няма стая номер 13, в някои самолети няма 13-ти ред. Хората отказват на тази дата да ходят в увеселителни паркове и заведения и по този начин САЩ губи между 800 и 900 милиона. Хората, които не са щастливи от живота си, са по-суеверни. 25% от американците смятат, че числото 13 им носи лош късмет.

Има няколко хипотези и интересни факти, свързани с възникването на страха от петък 13-ти :

1.  12 богове празнували в дома на бог Один във Валхала. Богът на злото и огъня Локи се самопоканил на празненството и бил 13-тият гост. Локи убил със стрела бога на радостта Балдер. В този миг земята потънала в мрак.

2.  Другата хипотеза е свързана с тайната вечеря, на която присъстват 13 души - Иисус Христос и 12-те апостоли. Юда влиза последен и е именно 13-тият фатален човек. Друг важен факт е, че Христос е разпънат на кръст в петък.

3.  В Древния Рим, когато се събирали магьосниците, винаги били 12 души. Според тях 13-тият човек е самият дявол.

4.  13.10.1307 година - Филип IV  и папа Климент V арестуват Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, Жак дьо Моле и хиляди рицари от ордена. Всичките били подложени на изключително жестоки изтезания. Те направили пълни самопризнания по обвиненията в сомодия, ерес и всички други престъпления. Една част от арестуваните били изгорени на клада, а другата част били екзекутирани. След този неприятен ден, петък 13-ти се смята за нещастен ден, който носи само отрицателни емоции.

5.  На 13.04.1970 година избухва експлозия, която обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетка площадка №39 (39 =  13x3). Истинско чудо е оцеляването на екипажа, които се завръщат благополучно на Земята. Аполо 13 е изстрелян точно в 13:13 часа на обяд.

6.  Имената на голяма част от серийните убийци имат 13 букви - Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Jack the Ripper, Theodore Bundy.

Ето ви едно музикално поздравче :)
Автор: Ралица Солакова