Нашите мисли и постъпки могат да променят бъдещето ни

Напоследък  кармата става много популярна тема. Много хора я смятат за причина за всички свои неудачи:  разболели са се - виновна е кармата, разорили са се , окрали са ги - все кармата.... Кармата се превръща и в доходен бизнес - опи

2010-08-07 18:30:54
Нашите мисли и постъпки могат да променят бъдещето ни
Напоследък  кармата става много популярна тема. Много хора я смятат за причина за всички свои неудачи:  разболели са се - виновна е кармата, разорили са се , окрали са ги - все кармата....

Кармата се превръща и в доходен бизнес - опитни екстрасенси печелят луди пари, за да премахнат нещастията и болестите. На тема “Карма” четат лекции, провеждат семинари и тренинги...

Какво всъщност е карма и каква роля изпълнява тя в живота ни?

В превод на санскритски ‘кар’ означава действие, а самата дума карма се превежда като съдба, като резултат, като дело, задължение. Кармата  всъщност е резултат от действие, извършено от човека.  Действията може да са съзнателни, може и да са несъзнателни, но това не премахва от човека отговорността за собствените постъпки. В Индия действието се разделя на ‘бяло’ и ‘черно’.

‘Бялото’ действие се извършва съгласно предписанието на Джарма /космически закон на абсолюта и на световния порядък/. То е основано на приниципте, описани в първите две степени на йога - Яме /забрани/ и Нияме /правила/  и е действие, изпълнявано без някакви стремежи за собствена изгода.

‘Черното’  действие пък е резултат от егоистичните  стремежи. Като следствие от едно или друго действие възниква  положителната или отрицателната карма.

Причина за възникване  на кармите са нашите вътрешни намерения, мисли и стремежи. Постъпките се явяват само следствия. Мисълта е първопричина за възникване на кармата, защото качеството на мисленето може да се промени и дори  съвършено да освободи човека от въздействието на кармата.  Едновременно  с това, вътрешните отношения към постъпките в момент на действие, също моgат да изменят кармата в една или друга посока.

Йогите казват, че по този начин се очиства  и развива удържащата сила на съзнанието.

За да имате добра карма:

Не трябва да нарушавате хармонията на света.
Преди действията си помислете няма ли да навредите с постъпките си на околното пространство и на всичко, живеещо сега и в бъдеще.
-Бъдете винаги настроени за отклик, идващ от околната среда, отразяващ вашите  намерения и действия. Така ще можете да усетите как да постъпите, без да нарушавате хармонията на света.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия