Огромен айсберг се откъсна от Гренландия

Огромен айсберг с размер 260 квадратни километра се е откъснал от ледник във Гренландия. Това установиха американски учени, след като проучиха внимателно сателитни снимки на НАСА. Леденият къс се отделил от ледника Петерман и в момента се придв

2010-08-07 17:09:01
Огромен айсберг се откъсна от Гренландия
Огромен айсберг с размер 260 квадратни километра се е откъснал от ледник във Гренландия. Това установиха американски учени, след като проучиха внимателно сателитни снимки на НАСА.

Леденият къс се отделил от ледника Петерман и в момента се придвижва към протока Нерс. Според изследователите е възможно той да замръзне и да спре да се движи, но ако това не се случи, айсбергът може да окаже сериозни затруднения за корабоплаването в региона.

Учените не смеят да твърдят, че откъсването на ледения блок от Гренландия е вследствие на глобалното затопляне. Те обаче и не отричат именно то да е причината, тъй като стана ясно, че първите шест месеца на 2010 година са били най-топлите, откакто се води статистика.

Всяка година от Гренландия се откъсват ледени блокове, но много рядко се случва те да са с подобни размери, равняващи се на една четвърт от ледения шелф на Петерман. Това е най-големият айсберг, отделил се от Гренландия, от 1962 година насам.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия