Днес да си спомним за Мерилин Монро

Мерилин Монро , с рождено име Норма Джийн,  е американска актриса , чиято външност я прави сексимвол на САЩ. Норма Джийн  е родена на 1 юни 1926 година  в Лос Анджелис. Майка й Гладис Монро-Бейкър я нарича "Норма" в чес

2010-08-05 11:26:49
Днес да си спомним за Мерилин Монро
Мерилин Монро , с рождено име Норма Джийн,  е американска актриса , чиято външност я прави сексимвол на САЩ.

Норма Джийн  е родена на 1 юни 1926 година  в Лос Анджелис. Майка й Гладис Монро-Бейкър я нарича "Норма" в чест на любимата си актриса Норма Талмидж. Гладис казва, че баща на детето е Мартин Мортинсън, но по това време те се разделят, ето защо това бащинство се счита за съмнително.

На двуседмична възраст  Норма тя е предадена на приемно семейство, при което живее шест години.

На 19 юни 1942 година  Норма-Джийн се омъжва за Джим Дохърти, след което напуска училище и се премества да живее при него. Две години след сватбата той отива на фронта, а Норма-Джийн започва да работи в авиационна фабрика. В края на 1944 година , когато работи в "Рейдио плейн", се появява военен фотограф, който има задължението да снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо бойния дух на войниците. Той ѝ предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява.

През 1988 г. списание "Пентхаус" публикува сензационен материал, че е намерен порнографски филм с нейно участие, заснет през 1944 г.  Актрисата всъщност  признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване.

В навечерието на Рождество съпругът й я поставя пред избора или да бъде негова съпруга, или да се отдаде на кариерата си на фотомодел. На 13 септeмври  1946 година те се развеждат.

През август 1946 г.  Норма получава обещание да получи договор за работа като статистка в кинокомпанията "Туентиът сенчъри-Фокс".  Тогава й  избират и псевдонима, с който ще се прослави завинаги - Мерилин Монро. Мерилин се е казвала баба й, а Монро е моминската фамилия на майка й.

През октомври  1948 година  излиза мюзикълът Хористките , продуциран от "Кълъмбия пикчърс". Това е първият филм, в който Мерилин има реплики, и дори пее. Лентата се оказва лоша, но оценяват гласа на начинаещата актриса.

През 1955 година Мерилин  е обявена за секс символ на годината в САЩ. Много скоро тя подписва седемгодишен договор с "Туентиът сенчъри-Фокс". Следват няколко филма, в които участва с незначителни роли. Нещата не тръгват в добра посока и на Мерилин се налага да позира гола за календар. Когато намират прилика между момичето от календара и вече небезизвестната актриса, се разразява голям скандал. Приблизително по това време Мерилин започва да употребява опиати.

През януари  1954 година  Мерилин се жени  за  бейзболната звезда Джо Димаджо , но  бракът  просъществува само девет месеца. А през март същата година Мерилин получава наградата за "Най-популярна актриса".

През 1955 година  Мерилин основава собствена компания - "Мерилин Монро продъкшън", в която тя е президент, собственик и владее контролния пакет от акции. Още през 1950 година  тя се запознава с прочутия вече драматург Артър Милър, но те се разделят, за да се срещнат отново през 1955 година.  По това време той е вече разведен с две деца. На следващата година се женят. Това е най-продължителният брак на Мерилин - четири години и половина. Развеждат се на 20 януари 1961 г.

Още през 1951 година  Мерилин Монро  се запознава с Джон Ф. Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 . до 1960 г. те са в близки интимни отношения. През цялото време Мерилин записва част от разговорите си с него в интимния си дневник. По време на разговори с приятели, Кенеди е обсъждал политическите проблеми или е обяснявал някои от правителствените решения. Разбира се, тези разговори не са били предназначени за широката публика. Дневникът може би е съдържал компрометираща информация за президента и за политиката му като цяло. Ето защо той мистериозно изчезва веднага след смъртта на Мерилин.

Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 година г. в Бретуд, Калифорния,  на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. Версиите за смъртта ѝ обаче са поне четири.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия