Библията май ще излезе права?

Според председателя на научния съвет по физиологически науки към Руската академия на науките, Юрий Наточин, по-вероятно е животът  на Земята да е възникнал в глината, отколкото  във водата. Наточин смята, че класическата представа з

2010-08-04 18:10:35
Библията май ще излезе права?
Според председателя на научния съвет по физиологически науки към Руската академия на науките, Юрий Наточин, по-вероятно е животът  на Земята да е възникнал в глината, отколкото  във водата.

Наточин смята, че класическата представа за морето като средата, в която се е зародил животът, е погрешно.  Ключов фактор за   появата на живите организми е синтезът на белтъците от нуклеинови киселини.  Съдържащият се в морската вода калций обаче, препятства  този процес. Животът не би могъл да се зароди в натриева среда.

Според учения, за синтеза на белтъците  е необходим калий, който присъства в по-големи количества в глинестите почви. Първата протоклетка,  предшественик на пълноценната клетка, е могла да се образува в локва дъждовна вода.  Наточин прави паралел между своята хипотеза и Библията, където Бог е направил първия човек от глина.
До подобен извод са стигнали и учени от САЩ.  

Животът се е зародил на Земята преди около 3,5 милиарда години, когато се е появила протоклетката, а пълноценната клетка е възникнала преди около 2,5 милиарда години. Според руския учен, клетките, попадайки в морето, са се приспособили към морската вода, в която концентрацията  на соли е много по-висока.  И тогава живите организми са тръгнали по два пътя: една част от тях са създали плътна обвивка, затваряйки се в себе си, а другите са създали мембрана  и са започнали да изразходват енергия за поддържане на постоянния обмен на натрия и калия. По първия път са тръгнали растенията, а по втория - животните.

Според Наточин, произходът на молекулите на органичните вещества, с които е започнало зараждането на живота, все още е неясен.  Има вероятност те да са попаднали на Земята от Космоса.  Като косвено доказателство  за това може да послужи фактът, че съвременни бактерии, попаднали в Космоса, се връщат на Земята жизнеспособни.  

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия