Внимание: мъртво вълнение!

Както всяка друга година, така и сега, на днешната дата специалистите по океанография предупреждават за мъртвото вълнение, което се появява в началото на август месец и което става причина за не едно или две удавяния. Мъртвото вълнение е изкл

2010-08-02 18:27:45
Внимание: мъртво вълнение!
Както всяка друга година, така и сега, на днешната дата специалистите по океанография предупреждават за мъртвото вълнение, което се появява в началото на август месец и което става причина за не едно или две удавяния.

Мъртвото вълнение е изключително опасно, тъй като наблюдавайки морската повърхност обикновено не се виждат силните подводни течения, които са причина за многобройни инциденти по родното Черноморие.

Суеверията свързват мъртвото вълнение с днешния ден - 2 август, на който по стар стил православната църква чества Илинден. Заради многобройните трагични инциденти в морето 2 август е наречен и „Ден на удавника”.


Спасителите съветват в близките няколко дни, а и не само, да се къпете само на охранявани плажове, да не влизате в морето след преяждане или употреба на алкохол, да не влизате надълбоко и да се съобразявате с цвета на флага. Задължително е винаги да плувате в група, тъй като дори и на най-добрите плувци може да им се случи нещо непредвидено, като схващането на крайник например.

В случай че попаднете на мъртво вълнение, не се паникьосвайте, направете знак на спасителя, повикайте помощ и междувременно не се опитвайте да плувате срещу течението, тъй като това е непосилна задача дори и за най-опитните плувци. Спасителите съветват да плувате успоредно на брега, тъй като почти винаги на 5-6 метра встрани от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата на вълнението.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Furious?
преди 11 години

Знак , на който всеки спасител реагира- среден пръст


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия