Наблегнете на цветните храни, за да преборите горещините

Въпреки че напоследък времето е по-скоро студено, отколкото топло за сезона, идва август месец, който няма да ни спести горещините. Когато на човек му е топло, той измисля какви ли не начини, за да се охлади. Студена бира, сладолед, крие се на сянка

2010-07-29 00:22:04
Наблегнете на цветните храни, за да преборите горещините
Въпреки че напоследък времето е по-скоро студено, отколкото топло за сезона, идва август месец, който няма да ни спести горещините. Когато на човек му е топло, той измисля какви ли не начини, за да се охлади. Студена бира, сладолед, крие се на сянка .. Но някой от вас опитвал ли е да пребори горещината с цветна манджа?

Учените смятат, че украската на храните може да ни разхлади. Оранжевите храни издават бета каротините, които осигуряват хидролипидния слой на кожата ни. Този слой намалява потенето в жегите. За да избегнете неприятната миризма, по-добре наблегнете на прасковите, морковите, кайсиите, пъпешите, отколкото на дезодорантите и парфюмите.

В червените плодове пък има ликопен, който има антиоксидантен ефект и кожата по-лесно се защитава от щетите, които й нанасят вредните ултравиолетови лъчи.

Лилавите храни имат антоцианини - субстанции, които подобряват микрокръвообръщението. Лятото на доста хората от жегата им се подуват крайниците. За да избегнат този дискомфорт, те трябва да наблегнат на консумацията на боровинки, синьо грозде, патладжани, черници. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия