Цар Борис III също се бори с криза в България

Датата 24 октомври 1929 година остава в историята като Черния четвъртък. На този ден, с грандиозния крах на Нюйоркската борса, започва най-тежката досега световна икономическа криза, известна като Голямата депресия.   Разбира се, тя не отм

2010-07-28 00:26:42
Цар Борис III също се бори с криза в България
Датата 24 октомври 1929 година остава в историята като Черния четвъртък. На този ден, с грандиозния крах на Нюйоркската борса, започва най-тежката досега световна икономическа криза, известна като Голямата депресия.  

Разбира се, тя не отминава и България. Първо фалира голямата търговска фирма  “Братя Бъклови”, което предизвиква невъобразима  паника - масово изтегляне на влогове, непогасяване на заеми, драстично свиване на кредитирането... Изкупните цени на зърнените храни падат почти двойно, селяните обедняват и масово престават да плащат данъци и дългове..

Драстичното намаляване на бюджетните приходи при продължаващите плащания по външните заеми и репарациите поставя финансите на държавата  на колене. През есента на 1932 година държавата се оказва в невъзможност  да изплаща дори чиновническите  заплати и пенсиите.

Цар Борис III  е обезпокоен от катастрофалното положение, затова свива и дворцовите разходи. Освободени са “недейните служители - щатни и надничари и тези. които не гледат с присърце на работата си”. Намаляват се ремонтите, ограничават се и приемите.

По нареждане на царя, всички плодове и зеленчуци от дворцовата градина трябва да се използват за храна, а неизползваните - да се консервират. Издръжката на армията също е проблем, военните  с месеци не получават заплатите си. Затова е забранено да се откриват нови щатове, а всички стари офицери, достигнали нужната възраст, са освободени. Отменени са дори планирани военни маневри.

Но ето, че се случва и нещо хубаво - царят и съпругата му царица Йоанна се сдобиват с първата си рожба. Княгиня Мария Луиза се ражда през януари 1933 година. След кръщенето  на княгинята, царят дава прием на своите приближени и министри.

На празненството обаче напитките и ястията са повече от скромни - Борис  не желае никакви разточителства.

Приближените на царя обаче са много разочаровани. Те коментират, че царят  поднася прости сандвичи и кисело вино. Според тях, дори един селянин  дава по-богато пиршество при раждането на първа рожба, но не и българският цар.    
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия