Как се 'състаряват' дънките

Производители на плата Деним алармират, че някои техники за състаряване на плата са вредни за прилагащите ги работници. В Париж  се състоя модно изложение, в което се включиха производители на дънки от цял свят. Вече няколко години продължа

2010-07-26 17:19:20
Как се 'състаряват' дънките
Производители на плата Деним алармират, че някои техники за състаряване на плата са вредни за прилагащите ги работници.

В Париж  се състоя модно изложение, в което се включиха производители на дънки от цял свят. Вече няколко години продължават да са модерни нарочно протрити панталони. Малко клиенти обаче знаят, че те могат да крият смъртоносна опасност  за хората, които ги произвеждат.

Съществуват няколко различни техники за състаряване на дънки. Те могат да бъдат изпрани с пемза в специални перални машини. Друг вариант е,  да се  избелят с калиев перманганат, да се изстръжат с шкурка или да се обработят с лазер. Могат обаче, да бъдат избелени и на ръка с пясък - това е единствената техника, която застрашава живота на хората, които я прилагат.

Често те работят в непроветрени помещения, при това  - без предпазни маски. Минералните прашинки се натрупват в дробовете им, което води до тежка, дори смъртоносна силикоза.

Цената на дънките донякъде може да ви ориентира за техниката, използвана за тяхното състаряване. Панталоните, които са обработени без пясък, трябва да струват  над 30 евро или около 60 лева.

Цветът също е надежден ориентир. Ако дънките са хомогенно избелени, не е използван пясък, а са използвани химикали. В случай, че са  на петна обаче, е възможно да са произведени в неприемливи условия.

Засега етикетът, който показва коя е държавата-производител, не може да се счита за меродавен. Причината е в изнасянето на производства  в други страни. Възможно е  един чифт дънки да измине до 40 хиляди километра , преди да  стигне до страната,чийто етикет ще носи. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия