Парите не растяли по дърветата? Да бе да! (+снимки)

Дърво, намиращо се в един от парковете на австралийския град Сидни, осъмна цялото обсипано с петдоларови банкноти. По-късно се оказа, че то е било част от социален и финансов експеримент на компанията “RaboDirect”, която целяла да разб

2010-07-25 16:45:42
Парите не растяли по дърветата? Да бе да! (+снимки)
Дърво, намиращо се в един от парковете на австралийския град Сидни, осъмна цялото обсипано с петдоларови банкноти. По-късно се оказа, че то е било част от социален и финансов експеримент на компанията “RaboDirect”, която целяла да разбере как хората се отнасят към лесните печалби и непредвидените финансови изгоди.

Ето как специалистите обобщиха етапите и резултатите от интересния си експеримент:

Първи етап: Пропусната възможност

На първия етап от експеримента хората не забелязвали или се правели, че не забелязват дървото, обсипано с пари. Над 100 човека го подминали без да се задържат дълго около него или пък да вземат някоя банкнота. Първите, които все пак проявили някакъв интерес, гледали невярващо и не пропуснали да се снимат до новопоявилата се атракция в австралийския парк.

Втори етап: Ефектът на стадото

Само един от минаващите се осмелил да посегне към „дървото на парите” и да се „почерпи” с някоя и друга петдоларова банкнота. Тогава изведнъж всички наоколо се втурнали натам и последвали примера му.

- Скромност

Някои от участниците в експеримента взели само по една-две банкноти, без да проявяват алчност.

- Възползване от ситуацията

Много хора обаче забравили всякакво неудобство и се възползвали на 100% от ситуацията, като грабели от петачките с пълни шепи и ги набутвали в джобовете си, докато не ги препълнили.

Трети етап: Помощни средства и работа в екип

На по-късен етап от експеримента, когато банкнотите на по-ниските места на дървото привършили, участниците трябвало да намерят начин да се доберат и до петачките, разположили се на по-високостоящите клони. Първоначално те използвали помощни средства като чадъри и палта, с които да придърпват клоните или да ги разлюляват, така че парите да паднат. След това те започнали да работят и в групи, като се повдигали един друг, за да достигнат банкнотите в по-горните клони на дървото.

- Алтруизъм


Безспорно най-интересната част от експеримента се оказал алтруизмът, който проявили част от участниците. Хората, които били по-високи и успели да съберат повече пари, накрая разделили неочакваните си „приходи” с по-ниските си партньори. Един мъж пък предложил събраните пари да бъдат дарени за благотворителност.

Вижте и няколко снимки от социалния и финансов експеримент в Сидни:


Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия