Чувстваме се нещастни. Защо?

Човекът е създаден за щастие, но колко хора могат да  се похвалят, че са щастливи?Някой е беден, друг болен, трети забравен, самотен...Разочарования, загуби, обиди, раздели - това са постоянните спътници на човешкия живот. За човека е присъщо

2010-07-25 14:53:09
Чувстваме се нещастни. Защо?
Човекът е създаден за щастие, но колко хора могат да  се похвалят, че са щастливи?Някой е беден, друг болен, трети забравен, самотен...Разочарования, загуби, обиди, раздели - това са постоянните спътници на човешкия живот. За човека е присъщо  да е нещастен, дори когато изпитва голяма радост, защото се страхува  да не я загуби...

Защо толкова често се чувстваме нещастни и дали можем да се справяме с този проблем?

Всички ние май сме заразени от вируса “всичко е лошо”.  Ако обърнете внимание как реагирате на това, което се случва около вас, ще се убедите, че наистина търсите все нещо лошо - някой не ви е оценил както трябва, любимият не ви слуша, времето е лошо, фигурата ви не е такава, каквато бихте искали, не ви харесва храната, водата, въздуха, местожителството...От друга страна пък, ако се опитате да оцените живота откъм положителната му страна, изпадате в противоречие.  Защото не можем с благодарност да приемаме страданието, разочарованието, болката, бедността, болестта...

Затова оставете живота на спокойствие, нека той да бъде такъв, какъвто е. Не го оценявайте нито положително, нито отрицателно.

Хората са  нещастни, защото не могат правилно да възприемат настоящето, постоянно го сравняват с миналото и бъдещето. Не си дават сметка обаче, че те не съществуват в техния  живот. Има само Сега. Единственото място, където могат да намерят себе си е настоящият момент.

Не можете да изключите настоящето, не можете да избягате от него, не можете да го предотвратите . Вие не обичате да гледате  истината в очите, но от живота не може да се избяга.

Просто трябва да приемете живота, такъв какъвто е, но и да смените полярността на своите мисли в положителна посока, да търсите положителните моменти. А тях със сигурност ги има, но вие не ги забелязвате, докато се самосъжалявате.

Липсата на достатъчно време също ви прави нещастни. Бързате, страхувате се да не закъснеете, да не пропуснете нещо важно....

Спрете и помислете - вие не можете да бъдете на две места едновременно. За да сте на дадено място, то значи,че това е нужно на някого. И вие можете да бъдете щастливи , ако успеете  да осъзнаете защо и с каква цел сте там.

Животът се управлява от вашите желания и страхът. Когато получите слава, признание, материално благополучие, изведнъж разбирате, че заедно с полученото , идва и страхът. Страх, да не загубите всичко постигнато.  Затова трябва да се разберете с вашите желания и страхове.

Вие сте нещастни, защото постоянно имате изисквания към живота, защото сте решили, че той трябва да бъде именно такъв, какъвто вие сте искате. .

Така, че когато престанете да предявявате неизпълними изисквания към живота,  всичко ще започне да ви харесва - всяко място, събитие и ситуация. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия