Свръхчовеците - съществуват или не?

Още от времето на старите българи, от Кубратово и Аспарухово време, се е изучавало психологическото въздействие ,   то дори се е прилагало. Легендите говорят, че синът на Симеон Велики - Боян Магесник е можел да се превръща в звяр или пти

2010-07-24 18:13:16
Свръхчовеците - съществуват или не?
Още от времето на старите българи, от Кубратово и Аспарухово време, се е изучавало психологическото въздействие ,   то дори се е прилагало.
Легендите говорят, че синът на Симеон Велики - Боян Магесник е можел да се превръща в звяр или птица. А преподобна Стойна  и леля Ванга са спасили хиляди човеши души.

Нашите предци имат  невероятни постижения в тази област. При траките Орфей  е връх на паранормалното и свръхестественото . То е бил  невероятен певец, но и жрец, лечител и владетел на народа си. Орфей е действително съществуваща личност  с изключителни способности.
 
Примитивният живот  и слабото обществено-икономическо развитие на славяните  до тяхното приобщаване към Първото българско царство не им е позволило сред тях да израстнат титани на духа. При Кубратовите и Аспаруховите българи обаче, психологическото обучение и разкриването на уникалните човеши способности е било доведено до ранга на изкуство. Колобрите -  жреците на Тангра,  са владеели в цялата им дълбочина източните  магични  и бойни изкуства и са ги използвали целенасочено  при психологическата подготовка на  войската , при дипломацията, при разузнаването и търговската дейност.

Със силата на внушението и вътрешната организция на човешкия дух, те са постигали невероятни неща - телепатия, телекинеза, превъплъщения, дори левитация. Кремонският епископ Лиутпранд разказва, че  синът на Симеон Велики, Боян Магесник, е можел да се превръща мигновено във вълк, птица или друг звяр . Интересен е и разказът на Анна Комнина за изгарянето на  водача  на богомилите Василий Врач през 1114 година в  Константинопол. Огънят  веднага го обгърнал целия, но не замирисало на изгоряло , а от пламъка се издигнал стълб бял пушек, което било  типичен колобърски похват за телепортиране в отвъдното.

Православната църква по ппринцип отрича  магията, врачуването и кланянето пред идоли , но пък признава чудотворството в името на вярата.
В зората на  българското православие се откроява фигурата на Свети Иван Рилски Чудотворец, който и досега е покровител на България. Светията владеел   всичките тридесет стъпала на  съвършенството и светостта. Разказва се, че  Свети Иван Рилски със силата на духа е можел да лети без криле в небето, да мести огромни камъни, да преобразява живите форми на материята една в друга, да лекува неизлечимо болни, да връща разума на лудите и да гледа в бъдещето.

В по-късни времена свръхчовешки способности са проявявали и други българи - Патриарх Евтимий, българинът Киприян от Русия, Свети Георги Нови Софийски... 


В годините  на Възраждането необикновената сила на духа движи и Паисий Хилендарски, който, като пътуващ монах и изследовател,   е попадал в невероятни премеждия, също и отец Матей Миткалото - лечител и изобретател....

В последните два века най-ярко блестят имената на Преподобна Стойна  и Леля Ванга, които със своите способности са спасили хиляди хора.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия