Лечение на захарен диабет с остеокалцин

Хормон на име остеокалцин е пряко свързан с болестта и може би е ключът към успешното й лечение. Учени от "Университета Колумбия", занимаващи се с клетки, казват, че техните открития могат да доведат до създаване на лекарства, които са

2010-07-23 21:28:26
Лечение на захарен диабет с остеокалцин
Хормон на име остеокалцин е пряко свързан с болестта и може би е ключът към успешното й лечение.

Учени от "Университета Колумбия", занимаващи се с клетки, казват, че техните открития могат да доведат до създаване на лекарства, които са способни да контролират и лекуват диабет от втори вид.

Водещият изследването, д-р Джерард Карсенти, вече има положителни изследвания, използвайки остеокалцин, който успешно регулира нивата на глюкоза в организма. Това е хормон, който променя продукцията на инсулин в панкреаса. Това помага на клетките да се справят със снабдяването с глюкоза от кръвта.

Най-често срещаният захарен диабет е от втори вид. Лекарството, което са направили учените, може да помогне и на хора болни от остеопороза. Все още е много рано да се каже, че медикаментът, съдържащ остеокалцин, е напълно безвреден, защото това все пак е хормон и по един или друг начин изменя състоянието на организма.

За сега резултатите са предимно положителни, но има и пациенти-доброволци, които нямат абсолютно никаква промяна след изследването. Учените търсят варианти и отговор на въпроса защо не действа лекарството при тези хора. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия