Дивите тигри и търговията с тях. Какво трябва да знаем за това?

Ние хората можем да спасим дивите тигри ако спрем търговията с тях и отглеждането им в плен. Използването на диви тигри за търговия ще доведе до изчезването им от природата, а заедно с това и изчезването на местообитанията, природните ресурси, всичко

2010-07-21 15:09:06
Дивите тигри и търговията с тях. Какво трябва да знаем за това?
Ние хората можем да спасим дивите тигри ако спрем търговията с тях и отглеждането им в плен. Използването на диви тигри за търговия ще доведе до изчезването им от природата, а заедно с това и изчезването на местообитанията, природните ресурси, всичко свързано с тях.

Забраната за търговия с тигри спря за малко убийството на дивите котки за техните кожа и кости. По- доброто осведомяване на общността за тези забрани и проблемите свръзани с тях, може да доведе до спиране търговията с диви тигри веднъж завинаги. Това ще спомогне за задържането популациите им в дивата природа и животните няма да изчезнат.

Когато има диви тигри, има богати гори, в които те живеят, със свежа вода, билки и други незаменими ресурси на гората, нужни за здравето на хората и планетата. Ние хората ще можем да виждаме тези животни в дивата природата, ако спрем търговията с тях и продуктите, които се произвеждат от костите и кожата им, включително и ако се  спре оглеждането на тигри в плен.

Ето и няколко факти за търговията с тигри:


Законите, забраняващи търговията с тигри работят:
В продължение на 16 години забраните в Китай имаха страхотен успех в намаляването на отглеждане в плен на тигри за търговия и тъсенето на стока. Световните забрани за това спомогнаха за спасяването популацията на тигрите в Русия. Забраните работят, когато законите са много добре изработени и има голяма подкрепа от обществени организации, както и хора съпричастни към този голям проблем.

Опазването на тигрите е възможно:
Традиционните методи за опазване популацията на тези животни работи, когато има адекватна политическа и финансова подкрепа. Съхранението на тигрите и техните местообитания стабилизира съществуването на вида. Защитата на дивите тигри ще спомогне и опазването на много важни диви пространства и пътища- ценни ествествени ресусри. Легализиране отглеждането на тигри в плен, увеличава убийствата на диви такива. Позволяването на търговията с тигри ще застраши и ще даде по-голяма възможност на престъпниците да продават кожа, кости и други стоки от диви тигри. Това е така, защото отглеждането им в плен е скъпо и търговците предпочитат да отидат в гората и да застрелят див такъв, отколкото да нарежат да парчета този от фермата. Нелегалната търговия с тигри се ръководи от добре организирани криминални престъпни мрежи, които използват и най-малките възможни вратички, така че всичко да изглежда нормално. Те ще продължат да бракониерстват и да търгуват незаконно с диви котки, ако отглеждането им в плен се позволи.

Продуктите от диви тигри на са нужни за лечение на хората, както се твърди:
Традиционната китайска медицина (ТКМ) отказа лечението с тигрови кости още преди 16 години. Лидерите на ТКМ казаха, че не желаят да използват и не са им нужни тигрови кости за лечение. Китайският министър на ТКМ  е сменил традиционата ТКМ фармакопея като премахнал от нея лекарствата съдържащи тигрови кости.

Легализирането на отглеждане тигри в плен ще стимулира търсенето на диви такива и съответно продуктите от тях:
Отглеждането на тези животни ще даде голям тласък в търсенето на продукти от диви тигри от 1,3 билиона китайски потребители. Също така вярата в това, че костите от диви тигри са по-ефективни в нелегалното лечение, ще увеличи търсенето им.

Нормалният брой за оцеляването на тези животни може да се възвърне в природата:

Тези животни и популацията им може много бързо да се възвърне ако има достатъчно голямо пространство за местообитание, достатъчно плячка и ако са защитени от бракониери. За живота си в природата не се нуждаят от чужда помощ ако имат достатъчно храна и пространство за живеене.

Хората имат ползва от възстановяването популацията на дивите тигри:

Примерно хората живеещи около местата, които обитават диви тигри, ще имат полза от това, защото ше има много туристи, които ще идват да ги виждат. Опазването на тези животни и местообитанията им ще съхрани и въздуха, водата, горите, ресурсите в тях, които спомагат за поддържането на живота и препитанието на милиони хора.

Спирането търговията с тигри е глобален проблем, който трябва да се премахне незабавно:

Международните договори, които са подписани от общо 174 държави в света, забраняват международната търговия с тигри и стока направена от тях, както и отглеждането на такива животни в плен. Държавите, притежаващи най-големите популации от диви тигри, може да ги загубят ако там се легализира отглеждането им в плен. Това е така, защото тигрите гледани в една ферма, никога не могат да се пуснат в дивата природа, защото ще загинат- те не са пригодени за това и нямат този инстинкт за самосъхранение. Всяка една държава, която позволи свободната търговия с тези животни, ще поеме отговорността за изчезването им от природата и техните безценни горски царства.


  Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия