Пука ли ни за нашия Дом-Земята!?!?

В изминалите 6 години най-модерната тема по време на избори по целия свят е свързана с  въглеродните емисии и глобалното затопляне.   Няма изключение, било то избори за кмет, президент, губернатор или партия, в които да не се обещава изкл

2010-07-20 00:00:31
Пука ли ни за нашия Дом-Земята!?!?
В изминалите 6 години най-модерната тема по време на избори по целия свят е свързана с  въглеродните емисии и глобалното затопляне.
 
Няма изключение, било то избори за кмет, президент, губернатор или партия, в които да не се обещава изключителна промяна и рязък напредък в развитието на нови автомобили. Или нов вид горивни вещества и алтернативни източници на енергия, които да не замърсяват планетата. За последните 6 години по цял свят видяхме изпълнени едва шепа от обещанията, които са с размерите на планина.

Днес видях отново няколко партии от различни държави да казват абсолютно едно и също. След като порових малко в мрежата видях, че техните речи са почти едно към едно с миналогодишните и по-миналогодишните им. Постоянните обещания за подобрение са започнали още от средата на 60-те години и за тези около 50г. нещата са станали много по-лоши. Първият двигател, който е можел да бъде захранен от слънцето е бил способен да  задвижи едноместен автомобил със средна скорост 40 км. в час в продължение на около 5ч., в зависимост от трафика. Това е било през 1972г. От тогава много проекти, свързани с намиране на алтернатична енергия за задвижване, са били неуважавани с цел монопола на петрола. Не случайно се нарича „черно злато”.

Първата масова електрическа кола е на Дженерал Моторс в далечната 1977г., но така и не набрала нужната популярност, защото е била грозна, малка и е нямало никаква реклама за нея. В същата година излиза един от най-легендарните модели на Мустанг. В продължение на много време много фирми и политици говорят за това как ще се справят с вредните газове и глобалното затопляне, но Ал Гор си го каза правилно: „Колкото повече се правиме, че действаме по въпроса, толкова повече си личи, че нищо не се върши!”

Щом големите производители на автомобили на всяка пресконференция казват колко са заинтересовани и притеснени за този проблем, би трябвало да са вкарали вече технологията, която съществува вече много години. На скоро видях новия Мерцедес Блек с 12 цилиндъра, 6.0 литра двигател и около 670 конски сили, задвижван изцяло от бензин- кола, харчеща 22 на 100. Също така видях Тойота, която е 1.2 литра, 75 конски сили и в градско харчеща 4.2 литра. Причината не е само малкият двигател, а и това, че Тойота бяха едни от първите, които вкараха системата, в която по време на престой на колата на светофар, тя не харчи абсолютно никакво гориво. Тя стана по-популярна като стоп-гоу системата на БМВ. С огромни реклами БМВ и Мерцедес показаха, че и те правят  вече такива модели като изключим състезателните им версии. Не ме разбирайте погрешно, аз харесвам много трите гиганта (БМВ, Мерцедес и Ауди).

Хибридните двигатели, както всички знаем, ги има от достатъчно години, но много малко модели ги притежават, а и видът им е отчайващ. Едва преди две години излезе изцяло автономен двигател на Хонда, който се движи изцяло на водород. Този модел  изглежда много прилично и е кола, която би вършила работа на всеки. Застрашени от този факт, големи фирми като Ауди, БМВ и  Мерцедес веднага осиновиха тази идея, но Хонда ще продадат своя лиценз за този двигател 5 години след излизане на тяхната кола. В този случай Хонда подхождат малко егоистично, защото така глобалните стъпки към намаляване на вредните газове в атмосферата, ще се забавят.

Много от спекулациите в интернет гласят, че Хонда лъжат и, че всичкото това е просто опит да си продават колите. Като сметнем, че Тойота, Хонда и Сузуки са едни от най-продаваните автомобили, аз лично не мисля, че те го правят с тази цел. Вече много други фирми, било то известни или не, разработват начини за използване на водорода.

За мен всеки един човек би трябвало да се интересува от планетата, на която живее и ако карането на смешен или грозен автомобил е цената, която трябва да платим, за да може природата да ни е спасена, аз бих я заплатил с удоволствие.

Моля не спорете, аз изказвам моето мнение като съм вметнал няколко факта, които не са от ужасно значение, просто в момента изписвам нещата, за които всеки ден мисля и се чудя.

Ще съм радостен да разбера и вашето мнение по този въпрос, който всеки от вас чува поне веднъж на ден и със сигурност има някаква позиция. (Някои от нещата може да не са 110% точни, не се захващайте за дреболии, а просто изкажете вашето мнение за глобалното затопляне и спасяването на нашия Дом).

Благодаря! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия