Скелет на 8000 години открит край Враца

Край врачанското село Оходен, археолози откриха скелет на мъж  , живял по нашите земи преди 8000 години. Според учените е абсолютно сигурно, че останките са на  представител на уседнала земеделска нация, която е населявала тези места. И

2010-07-19 23:25:26
Скелет на 8000 години открит край Враца
Край врачанското село Оходен, археолози откриха скелет на мъж  , живял по нашите земи преди 8000 години. Според учените е абсолютно сигурно, че останките са на  представител на уседнала земеделска нация, която е населявала тези места. Излиза, че първият заселник в Европа е бил българин.

Скелетът е на 35-годишен мъж, когото археолозите нарекли Христо. Излиза, че  европейската цивилизация е тръгнала не откъде да е, а точно от родните ни земи.

Находката е уникална и с това, че  за пръв път в стар гроб се намират предмети около скелета. Мъртвецът бил погребан с кремъчен нож и обърнат с гърлото надолу сферичен глинен съд. Функцията на този съд била да подпира главата на мъртвеца, която пък била обърната на изток.

Според учените тази находка ще хвърли светлина и по въпроса за древната цивилизация, която предшествала  заселването на  индоевропейската група на Стария континент.

Преди известно време, пак край село Оходен,  беше открит  древен скелет, но на жена, която археолозите кръстили Тодорка.  Останките в момента са изложени във Врачанския
музей, където скоро ще бъде изложен и Христо - първият европейски заселник.      
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия