100 години обикновен и достоен живот!

 Сафие Ефендиева е столетница от село Сивино, което се намира в Родопите, близо до границата с Гърция. Предполага се, че  Сафие е  с  2-3 години по- голяма от навършените 100 години на 1 май 2010г., тъй като в регистрите за раждан

2010-07-19 21:03:31
100 години обикновен и достоен живот!
 Сафие Ефендиева е столетница от село Сивино, което се намира в Родопите, близо до границата с Гърция. Предполага се, че  Сафие е  с  2-3 години по- голяма от навършените 100 години на 1 май 2010г., тъй като в регистрите за раждане тя е записана по – късно.

 Цял живот бабата е прекарала в родното си село. Самата тя казва, че никога не е боледувала, гледала е винаги да са в добро състояние къщата и децата и, но с голяма тъга споделя, че от тримата и сина, само един е жив. За нея това е най-голямата мъка в живота , защото е погребала децата си.

 Четиресет години Сафие Ефендиева преживява само с 30 лева. Никога не е ходила на училище и винаги се е справяла сама и преодолявала трудностите, тъй като и съпругът и е починал преди 50 години. Не желае никой да и помага, да е в тежест на никого и не е взимала никога заеми.

 Столетницата дори не се е качвала на автобус, за да пропътува десетте километра до съседното село, в което живее синът и. С домакинството се справя добре, сама си готви и си хапва всичко. Радва се, че всичко си намира в магазина, без да се налага да ходи в гората и по полето. Също така споделя, че часовникът е нейният живот, а когато и задават въпроса ”с какво поддържа външността си” и дали използва подмладяващ крем, Сафие изпада в истеричен смях и казва, че дори на сън не е използвала козметика! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия