Дефицитът на сън е опасен

Човек, който спи по-малко от 6 часа, съществено увеличава шансовете си да умре преждевременно. До този извод са стигнали италиански учени, като изследвали повече от 1,3 млн. жители на Европа, САЩ и Азия. Сътрудници  на университета &ldquo

2010-07-18 15:57:05
Дефицитът на сън е опасен
Човек, който спи по-малко от 6 часа, съществено увеличава шансовете си да умре преждевременно. До този извод са стигнали италиански учени, като изследвали повече от 1,3 млн. жители на Европа, САЩ и Азия.

Сътрудници  на университета “Уоруик” и на университета “Фридрих II” в Неапол установили, че при хората, които спят по-малко от 6 часа, рискът нараства на 6-18 процента.  

Шведски изследователи пък изучили влиянието на нощния сън върху талията на дамите. Оказало се, че дефицитът на сън заплашва представителките на нежния пол  с мастни отлагания в областта на бедрата и корема.  Експертите стигнали до извода, че за запазване на стройна фигура, жените трябва да спят не по-малко от 7-8 часа в денонощие. Установено било и, че жените повече от мъжете се нуждаят от здрав  и пълноценен сън. Установено е също така, че липсата на достатъчно сън  при жените  е тясно свързана с поява на рак на гърдата.

От своя страна пък , холандски специалисти изяснили, че само една безсънна нощ може да доведе до диабет.  Според сътрудници на медицинския център в Университета в “Лейдън”, дефицитът на сън пречи  на организма да използва пълноценно инсулина за преработка на захарта. В резултат,  нивото й в кръвта се повишава, което представлява значителна опасност за здравето.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия