Честваме 173 години от рождението на Васил Левски!

На днешната дата – 18 юли, се навършват 173 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В столицата празникът беше отбелязан с официална церемония и кратка литературно-музикална програма, която се състоя от 11:00 ч. пред

2010-07-18 14:00:21
Честваме 173 години от рождението на Васил Левски!
На днешната дата – 18 юли, се навършват 173 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

В столицата празникът беше отбелязан с официална церемония и кратка литературно-музикална програма, която се състоя от 11:00 ч. пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина. Стотици софиянци се стекоха пред паметника, за да поднесат цветя.

В родния град на Апостола – Карлово, също са подготвили специална програма за отпразнуването на годишнината от рождението на Левски. Очаква се днес кметът Найден Найденов да връчи медальони „Роден на 18 юли в града на Апостола” на две деца, родени на този ден през изминалата 2009 г. Малко по-късно в тържествения митинг на Карлово ще се включи и президентът на България – Георги Първанов.


Васил Иванов Кунчев, останал в историята като Васил Левски и Апостола на свободата, се ражда на 18 юли 1837 г. в град Карлово.

На 22 години той става послушник при вуйчо си Василий и таксидиот на Хилендарския манастир в град Карлово и Стара Загора. Няколко години по-късно пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон.

Манастирът обаче се оказва тесен за Апостола на свободата. През 1962 г. той заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски. Там той изпъква както с физическите си умения, така и с интелектуалните си способности. Именно там той получава и прякора си „Левски” заради лъвския скок по време на военните упражнения.

Пет години по-късно Васил Левски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, а след това постъпва във Втората българска легия на Раковски.

През 1968-1969 г. Апостолът полага основите на Вътрешната революционна организация (ВРО). Обикаляйки редица български селища, той въвлича най-добрите и будни българи в каузата си по изграждането на революционни комитети.

През лятото на 1969 г. Левски се връща в Румъния и там, заедно с Любен Каравелов, участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК). До края на живота си Апостолът се посветява на мисията по организацията на революционните комитети и подготовката за освобождението на България.

През зимата на 1872 г. Васил Левски е предаден и заловен от турците в Къкринското ханче близо до Ловеч. Предаден е на съда в София и на 19 февруари 1873 г. е обесен.

Споменът за него обаче белязва поколения българи, а патриотичното му дело бива продължено от редица негови съмишленици. Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г. Това въстание и последвалата Руско-турска война, довеждат до възстановяване на България и освобождението й от петвековното турско робство.

Васил Левски остава в родната история като един от най-големите патриоти и борци за национална свобода. Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия