Метод, използващ стволови клетки, спомага за лекуване на Паркинсон

Британски учени започнаха изследване за потенциалното използване на човешки стволови клетки от ембриони за лекуване болестта на  Паркинсон (неврологично заболяване, което се базира на нарушена функция на базални ганглии в мозъка, които регулират

2010-07-17 22:11:25
Метод, използващ стволови клетки, спомага за лекуване на Паркинсон
Британски учени започнаха изследване за потенциалното използване на човешки стволови клетки от ембриони за лекуване болестта на  Паркинсон (неврологично заболяване, което се базира на нарушена функция на базални ганглии в мозъка, които регулират моторни и психични процеси).

Групата експерти от Оксфордския университет ще използва зрели стволови клетки. Те са единствените в тялото на хората, можещи да се превръщат във всяка една функционална клетка. Това показва изследване на неврологичен институт.

Кожни клетки ще бъдат използвани, за да се възстановяват мозъчни неврони. Изследването няма да разрушава  ембриони.

Това откритие е разработено още през 2007г., но няколко спънки са забавили неговото продължително развитие. Първата е, че учените тогава не са могли да разработят клетка от стволови такива, която да може да функционира дълго време. Втората причина е, че през 2007г. апаратурата все още не е била модернизирана.

Иследването ще се състои върху 1000 пациента болни от болестта на Паркинсон, които доброволно са кандидатствали за програмата. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия