Откриха смятаната за изчезнала птичка- Дългоклюно тръстиково шаварче

Намериха рядко срещаната птичка на име Дългоклюно тръстиково шаварче (Acrocephalus orinus), която се смяташе за изчезнал вид. Учените са я открили по време на нейния размножителен период в Таджикистан. Тази птичка е последно регистрирана през 1867

2010-07-16 22:40:04
Откриха смятаната за изчезнала птичка- Дългоклюно тръстиково шаварче
Намериха рядко срещаната птичка на име Дългоклюно тръстиково шаварче (Acrocephalus orinus), която се смяташе за изчезнал вид. Учените са я открили по време на нейния размножителен период в Таджикистан.

Тази птичка е последно регистрирана през 1867г. и до 2006г. не е намирана нито една. Поради тази причиниа тя е била вписана в книгата за изчезнали видове. От 2006г. насам са намирани много малко на брой дългоклюни тръстикови шаварчета. На скоро в Таджикистан и Афганистан са открити огромни територии, където птичката обитава.

Това са единствените места, където видът  има популация за момента. Детайли за начина на размножаване са публикувани в журнала "Биология на птиците". Първата птичка е намерена в Химачал Прадеш (Щат в Северозападна Индия) през 1867г.

Тогава се е спорило, че не е точно този вид, защото не е имало възможност да го докажат с ДНК анализ. Разликата между женското и мъжкото шаварче е само едно перо по коремчето. Мъжкото е сиво, а женското бяло.
 
Все още не е установено точно колко време продължава размножителният период. Много от този вид птички са опитомени с цел да се разбере повече за тях и да се запази  популацията им.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия