Коралите Diploastrea heliopara са застрашени от развитие ако продължава затоплянето на атмосферата ни. Тази топлина се отразява много силно на водата, което пък влияе много лошо на организмите по по-плитките части на океаните и моретата (до 200м.).

Американски научни изследователи, използвайки 3D технология, са изчислили, че  растежа на този вид корал е намалял с 30% от 1998г. до сега. Рязко повишаващата се температура на водата се отразява зле на всеки един организъм в океана.

Едни от най-големите щети са понесли: планктонът, китовете и всички животни, които живеят в корали и около тях. Авторката Ани Коен на "Журнал за науката", в който са публикувани откритията, заедно със  специалисти океанографи от "Удс Хол- Океанографски институт" в САЩ, обесняват, че са успели да измерят това намаляване на растежа на коралите и последствията за другите организми с дългогодишни изследвания. Техните данни за съжаление са неуспорими и доста мрачни.

Коралът е много важен организъм за водната екосистема и неговото изчезване ще доведе до много големи последствия за организмите в Червено море. Също така хората, които замърсяват водите на морето, разбиват биологичния баланс.
 
Автор: Албена Иванова