Любопитни факти около мобилните телефони

Мобилните телефони са вече неразделна част от ежедневието ни. Има доста любопитни факти около тях, но ние знаем само най-известните. Нека погледнем още любопитни неща, свързани с мобилните телефони. Първият GSM се е появил на пазара през 1983 годи

2010-07-15 23:16:37
Любопитни факти около мобилните телефони
Мобилните телефони са вече неразделна част от ежедневието ни. Има доста любопитни факти около тях, но ние знаем само най-известните. Нека погледнем още любопитни неща, свързани с мобилните телефони.

Първият GSM се е появил на пазара през 1983 година -  Motorola DynaTAC 8000X.

В Естония вече гласуват за смяна на правителството не лично, а с пускане на SMS. Всеки, който желае да даде гласа си за някого, може да го направи като пусне кратко съобщение от личния си номер.

В света има близо 3.3 милиарда мобилни телефони, които функционират. Това число е два пъти по-малко от броя на жителите на планетата Земя. С груби сметки се стига до извода, че на 100 човека (тук се изключват невръстните деца, които не ползват мобилни телефони) се падат близо 158 GSM-а.

Японците са едни от най-иноваторската нация. Те измислиха мобилната литература, която се оказа доста успешна. През 2007 година пет от десетте най-купувани книги бяха написани именно на екраните на мобилните апарати.

Корейците предпочитат да напишат SMS, отколкото да звъннат един телефон. Студентите в Корея пишат по 100 кратки съобщения дневно, останалите корейски граждани пишат по 20 000 SMS-а годишно, което прави по 20 съобщения средно на ден.

Ежегодно в боклука отиват 125 милиона GSM-а. По-голямата част от тях все още работят, но вече са остарели и са омръзнали на собствениците им. Корейците сменят мобилните си телефони през 10-11 месеца. С такива темпове е въпрос на време да възникнат проблеми с рециклирането.

Има хора, които обичат да се "гаврят" с останалите. А каква по-добра възможност от това да стане с помощта на мобилните телефони. Така нещата са горе-долу анонимни и човек може да бъде тормозен 24 часа в денонощието (стига да не си изключи мобилния телефон, разбира се!).

Повечето хора ползват мобилния си телефон, за да се свързват с близките и любимия човек. Но те са нужни и при други обстоятелства - някои оператори изпращат SMS-и на потребителите си, за да ги предупредят за наближаваща буря, ураган, наводнение и прочие. Освен това в случай на трагедия, катастрофа, наводнение и т.н. човек винаги има под ръка своя мобилен телефон, с помощта на който може да звънне и да поиска да му бъде оказана помощ.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия