Внимание с Венецианските колони!

Всеки, който е бил във Венеция, неминуемо  е  посетил прочутия площад Сан Марко и е виждал разположените до морето гигантски гранитни колони. Върху едната от тях се  издига крилатият лъв на Сан Марко, а върху другата - Св. Теодор, пър

2010-07-15 11:42:42
Внимание с Венецианските колони!
Всеки, който е бил във Венеция, неминуемо  е  посетил прочутия площад Сан Марко и е виждал разположените до морето гигантски гранитни колони.
Върху едната от тях се  издига крилатият лъв на Сан Марко, а върху другата - Св. Теодор, първият патрон на града.

Туристите с удоволствие се снимат до някоя от колоните, защото не са чували венецианското предупреждение: "Внимавай да не минеш между колоните!" Според местните жители това носи нещастие.

Причината вероятно се крие  в историята на града. В миналото именно там били бесели нарушителите на реда. Документи свидетелстват, че донесените от Ориента колони лежали захвърлени на брега повече от 50 години. През втората половина на 12-ти век, дожът Себастиано Дзиани наредил на най-известните архитекти на своето време да ги издигнат на площада. Никой обаче не успял да се справи с трудната задача. Тогава на помощ се притекъл  Никола Баратиери - човек с лоша слава.

В замяна на това, че ги изправил, дожът му обещал да го възнагради с всичко, което пожелае. И тъй като хазартът бил забранен и се наказвал много строго по онова време, Баратиери поискал дожът да го разреши (хазартът) завинаги между двете колони на площада.

Оттогава пространството било заето постояно от маскирани богаташи, крадци и всевъзможни мошеници. Често някои от тях били отведени към мрачния Мост на въздишките, последното място, от което се вижда морето, преди затворниците да влязат в затвора.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия