Как да се ориентираме в планината?

Всички знаем за приятните разходки в планината, които карат всеки от нас да се отпусне. Преживяванията и впечатленията са незабравими от някоя хижа или местност. Възможно е обаче да ви се наложи да сте сами в планината и да сте без водач или някой, к

2010-07-13 22:59:46
Как да се ориентираме в планината?
Всички знаем за приятните разходки в планината, които карат всеки от нас да се отпусне. Преживяванията и впечатленията са незабравими от някоя хижа или местност. Възможно е обаче да ви се наложи да сте сами в планината и да сте без водач или някой, който познава района. В никакъв случай това не бива да ви притеснява. По пътя за всяка хижа и интересно туристическо място в планината има знаци, специални стълбове с табели и информационни табла. Те сочат пътя, предупреждават за опасностите и ако сте внимателни няма как да се загубите.
 
Маркировката бива постоянна или временна.
Постоянната маркировка насочва към верния и най-безопасния път. Знаците са нанесени върху камъни и дървета, към които има видимост с просто око. Основни цветове за този тип маркировка са червен, син, жълт и зелен. Основният цвят на знака винаги се полага между две бели ивици. Това отличава туристическите знаци от горската маркировка – лесничеите бележат дърветата само с черни и бели ивици. Всеки маршрут се бележи с един цвят. Обръщайте внимание на това с какъв цвят започва вашият маршрут, когато тръгвате някъде в планината.
 
През лятото е лесно, но през зимата снегът покрива голяма част от знаците по пътя. Затова има и зимна маркировка – стълбове с табели. Табелката показва номера на стълба, посоката на пътя и разстоянието до целта, името на хижата или местността, към която вървите. Стълбовете са на по – високи места, така че да могат да се виждат от далече. Боядисани са най – често в жълти и черни ивици. През зимата има и знаци, които предупреждават за лавиноопасни райони. Знакът представлява жълти и черни квадратчета, като формата на самия знак също е квадрат.
 
Временната маркировка служи при различни туристически прояви: събори, тържедтва, състезания или други мероприятия. Тя е от знаменца, ленти, временни табели и информационни табла.
 
Запомнете: в началото на всеки маршрут или на по важни места по пътя винаги има табла, от които ще научите за забележителностите на съответния район. Винаги следете маркировката. Това е много важно особено, когато по пътя ви се смесват маркировки на различни маршрути. Не се подвеждайте по горската маркировка. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия