Индианци си върнаха земи в Лонг Айлънд

Нюйоркският  район Хемптънс в Лонг Айлънд , който привлича знаменитости  дори от Холивуд, вече не е част от мегаполиса. Станало ясно, че тази ивица земя принадлежала на индианско племе и почти 4 века след първите си контакти с белите

2010-07-13 15:42:49
Индианци си върнаха земи в Лонг Айлънд
Нюйоркският  район Хемптънс в Лонг Айлънд , който привлича знаменитости  дори от Холивуд, вече не е част от мегаполиса.

Станало ясно, че тази ивица земя принадлежала на индианско племе и почти 4 века след първите си контакти с белите и след  32-годишна съдебна битка, племето шинекок е признато от правителството на САЩ.

Племето наброява 1300 души и според съдебното решение те могат да кандидатстват за построяването на училища и здравни центрове, финансирани от държавата. Ще могат да имат и собствена полиция.

Индианците шинекок досега са живели върху 750 акра земя, а сега ще могат да се нарекат полусуверенна нация в рамките на САЩ.

Заради  земята, която успяха да си възвърнат частично, племето шинекок ще трябва да докажат съществуването си, като покажат хиляди страници племенни записки.

Очаква се тежка битка за района Хемптънс, особено като се има предвид, че наемът  на апартамент в този луксозен нюйоркски квартал достига до  огромната сума от 35 000 долара. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия