Успешна трансплантация на цяло лице направиха французи

Френски екип с ръководител проф.  Лоран Лантиери осъществи първата в света цялостна трансплантация на лице с присадени клепач1и и устни. Операцията е извършена на 26 и 27 юни и е продължила повече от 12 часа.  Това е седмата лицева

2010-07-12 15:04:07
Успешна трансплантация на цяло лице направиха французи
Френски екип с ръководител проф.  Лоран Лантиери осъществи първата в света цялостна трансплантация на лице с присадени клепач1и и устни.

Операцията е извършена на 26 и 27 юни и е продължила повече от 12 часа.  Това е седмата лицева трансплантация, осъществена от този екип и тринадесетата в света.

Френските хирурзи подчертават, че присаждането  на клепачи заедно с всичките им слъзни канали е изключително деликатна и трудна процедура и се извършва за първи път в света.

Пациентът е 35-годишен мъж, с деформирано лице вследствие на тежко генетично заболяване.

Операцията,  която е извършена от 10-членен екип, включва сваляне на цялото лице от мъртъв донор, включително устните и клепачите и присаждането му на реципиента. За науката отдавна е ясно, че присаденото лице приема формата на костната структура на получателя и няма рискове от неприятни асоциации с донора.

Днес 35-годишният мъж е много доволен от новото си лице, дори вече трябва да бръзсне порасналата по него брада. Основният  риск за него са евентуална инфекция или отхвърляне. Затова той е под постоянен лекарски контрол, ще бъде наблюдаван и от психолози.

За професор Лантиери, операцията ще бъде наистина успешна, когато пациентът излезе от болницата и успешно се интегрира в обществото. За да могат да се видят първите гримаси и жестове на новото лице - усмивка, повдигане на вежди, т.е. работата на присадените нерви, са необходими  6 месеца.

Френския лекари имат разрешение за още 6 нови трансплантации, но те предпочитат да ги направят на хора със силна степен на изгаряне.

През месец април тази година испански лекари са направили успешна трансплантация на цяло лице, но без присаждане на клепачи. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия