На днешния ден преди две години ни напусна маестро Вили Казасян.

Композитор, диригент, анаржор, пианист и дори певец - това беше Вили.

Роден  на  8  декември 1934 година, той  завършва  ВМЕИ - София, днешния Технически университет, през 1957 г. Учи и  задочно в Теоретико-композиторския факултет на Българската държавна консерватория.

Дебютът му като музикант и композитор е още през 50-те години, като пианист в прочутия, хвален и забраняван Джаз на младите.

Започва да свири на пиано в оркестъра на Сатиричния театър и по това време основава  състава "Студио 5". Неделните концерти на този състав в залата на БИАД на ул. "Раковски"  през 50-те години са цяла епоха в трудната история на популярната музика в България.

Вили Казасян постоянно издирва млади солисти, за да им даде първи шанс. Така на сцената пред публика тогава за първи път излизат Йорданка Христова, Богдана Карадочева и много други.

През 1960 г. е сформиран Естрадният оркестър на БНР, където Казасян е пианист и после, близо 40 години - диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки за развитието на фестивала "Златният Орфей" на Слънчев бряг и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината".
През годините Вили Казасян организира вокални състави, които стават изключително популярни: дамския квартет "До ре ми фа", квинтета "Студио В", където се изявяват тогавашната му съпруга Надежда Ранджева, Ани Върбанова, Петър Цанков (първия барабанист на "Щурците"), Асен Гаргов, Стефан Димитров, Петко Петков.

Казасян  е инициатор и организатор на радиоконкурса "Тромбата на Вили", далечен предшественик на днешните риалити тв предавания от рода на "Мюзик айдъл".
Телевизионното предаване "Студио 1" дава възможност за редовна изява на Естрадния оркестър на БНР, който, след като получава разрешение да свири и джаз, се нарича Биг бенд.

Вили Казасян е автор на десетки песни и инструментални пиеси. Негови композиции изпълняват почти всички популярни групи и певци, както и актьори - Коста Цонев, Тодор Колев, Асен Ангелов.

Освен за телевизионния сериал "Неочаквана ваканция" , откъдето е "Детство мое", обявена в радиодопитване за най-любима детска песен, той е автор на музика и за много други филми. Пише музика и за театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.

Носител е на много награди, включително  "Сирак Скитник" от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио.

Вили Казасян  беше председател на журито на “Мюзик айдъл”  през 2008 година, само няколко месеца преди да си отиде от този свят,  освен това дирижираше оркестъра на концерта с песни от мюзикъли.

Вили си отиде, точно когато днешната млада публика  го опозна и беше  приятно изненадана, когато видя неговия  професионализъм и  се посмя на шегите му. Няколко поколения българи обаче, които обичат музиката на Маестрото и познаваха  неговия изключителен жизнен хумор (не рядко и черен),  винаги ще си спомнят  за  таланта, позитивната  му артистичност и рядката му трудоспособност.

Почивай в мир, Маестро! Винаги ще те помним!



Автор: Албена Иванова