Позицията на краката издават чувствата на хората. Британски психолог открил нов език на тялото, при който хората използват краката си, за да подават сигнали.

Професор Джери Бийти от университета в Манчестър счита, че много хора често нямат представа за тайните послания, които изпращат краката им. Според направеното от него изследване, ако дадена жена харесва някого и се смее, краката й заемат отворена позиция. Ако краката й са са  кръстосани или подвити, тя не е привлечена от мъжа.

Мъжете, от своя страна, не дават сигнали за сексуално привличане чрез краката си.  Но пък краката на лъжците са неестествено сковани в опит да отвлекат вниманието на хората от лъжата си.

Изследването показва още, че жените преценяват мъжете по обувките им - дали са стилни, чисти и скъпи, дали се връзват с облеклото. Ако мъжът е нервен, той ще покаже чувствата си, като увеличи движенията на краката си, жените обаче, правят точно обратното и краката им  са сковани, когато са нервни.

Отворените хора движат малко краката си, защото искат да доминират и да контролират разговора, а срамежливите хора правят по-чести движения с краката. Арогантните хора пък също движат малко краката си.

Тайният език на краката може да разкрие голяма част от личността ни, какво мислим за човека, с когото говорим и дори нашето емоционално и психическо състояние, те са удивителен канал за невербална комуникация, смята професорът. 
Автор: Албена Иванова