Кърито може да забави глобалното затопляне на Земята

Учени от университета в британския град Нюкасъл твърдят, че глобалното затопляне на Земята може да се забави, ако към храната на овцете се прибави индийската подправка къри. Учените забелязали, че след консумацията на храна, подправена с къри,

2010-07-10 19:16:00
Кърито може да забави глобалното затопляне на Земята
Учени от университета в британския град Нюкасъл твърдят, че глобалното затопляне на Земята може да се забави, ако към храната на овцете се прибави индийската подправка къри.

Учените забелязали, че след консумацията на храна, подправена с къри, производството на „лоши” бактерии в червата на овцете намалява, за сметка на производството на „добри” бактерии. Това пък, от своя страна, намалява количеството на метана, отделян от храносмилателната система на тревопасните животни, с до 40%.

Известно е, че метанът е един от основните виновници за глобалното затопляне на Земята, а по последни данни за изминалата година във Великобритания са били отглеждани 30 милиона овце, като всяка от тях е произвеждала средно около 20 литра метан на ден.

Добавката на къри към храната на тревопасните обаче би намалила това количество драстично. Британските учени разгледали внимателно пет от основните съставки на кърито и установили, че кориандърът намаля нивото на отделяния метан с 40%, куркумата – с 30%, а кимионът – с 22%.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия