Вредните навици състаряват

Трябва да се замислим над това, което са установили  норвежки учени : вредните навици добавят към възрастта ни минимум 12 години. По думите на специалистите от университета в Осло, такива състаряващи привички  са злоупотребата с алко

2010-07-10 18:29:21
Вредните навици състаряват
Трябва да се замислим над това, което са установили  норвежки учени : вредните навици добавят към възрастта ни минимум 12 години.

По думите на специалистите от университета в Осло, такива състаряващи привички  са злоупотребата с алкохол, пушенето, неправилното хранене и заседналия начин на живот. При това, при отказването дори и само на един от посочените  пороци, положението се подобрява, а животът се  удължава.

Твърдението на учените се базира върху наблюденията на 5000 британци между 40 и 50 години, които продължават в течение на 20 години. За това време, в резултат на този “смъртоносен квартет”,  една трета от участниците  в изследванията починали от сърдечно-съдови заболявания и рак. Те пиели, ядяли вредни храни, пушели и обичали да се излежават на дивана.

Според отчетите на специалистите, наличието на едно от пагубните пристрастия повишава риска от смърт, на  два средни навика - 2,25 пъти, на три - 3,25 пъти. Хората, които съвместяват и четирите порока, са подложени на най-голям риск за живота си в сравнение на своите връстници - 3,5и път повече от привържениците на здравословния начин на живот. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия