Тийнейджърите нямат вина, че са разсеяни

Британски учени са установили, че тийнейджърите  трудно се съсредоточават върху уроците, защото мозъкът им не е толкова добре развит, колкото се смяташе досега. Въпреки, че младежите са големи на ръст, мозъкът им прилича повече на детски.

2010-07-09 17:30:08
Тийнейджърите нямат вина, че са разсеяни
Британски учени са установили, че тийнейджърите  трудно се съсредоточават върху уроците, защото мозъкът им не е толкова добре развит, колкото се смяташе досега.

Въпреки, че младежите са големи на ръст, мозъкът им прилича повече на детски. Това означава, че те са по-неорганизирани и по-лесно се разсейват от възрастните, установили учени от лондонския Институт по когнитивна неврология.

Мозъкът се развива напълно, чак когато човек е на около 30 години.

Вината не е на тийнейджърите, че не могат да се концентрират и лесно се разсейват. Това се дължи на структурата на мозъка. Те просто нямат същите умствени възможности като възрастните, обясняват от екипа.

Учените са изследвали мозъчната дейност на група  тийнейджъри с ядрено-магнитен резонанс, докато решават задача. Установена била  изненадващо висока активност в префронталния кортекс  - област, която се използва за взимане на решения и при едновременно изпълнение на няколко задачи. Това означавало, че мозъкът на младежите  работи по-малко ефикасно, отколкото на възрастните хора. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия